Proiect ERASMUS +”Clubs Europe”
WORKSHOP-URI ERASMUS + CLUB EUROPE 2018-2019
Club Europe from Tamara Petrof
- 1 NOIEMBRIE 2018 - între orele 14,30 şi 16,30 în Amfiteatrul Liceului Teoretic “Nicolae Iorga” Brāila s-a desfāşurat Cercul Metodic Judeţean la LIMBA FRANCEZĂ în cadrul căruia prof. Luminiţa Moldoveanu, profesoară de limba franceza şi coordonatorul proiectului în scoală, a diseminat 1 an de proiect Erasmus + KA 2: "Clubs Europe 2017-2019: création des clubs européens et renforcement des activités existantes”/ CLUB EUROPE: creating European Clubs and strengthening existing activities” cu numărul de referinţă: 2017-1-FR01-KA201-037430. Au fost prezentate atât activităţile desfăşurate în scoală de profesorii membri ai proiectului şi elevii membri în Clubul european din şcoală,cât şi etapele mobilităţii din România din perioada 14-19 mai 2018, o prezentare pe zile, la care au participat partenerii din Franţa şi Portugalia.
Pentru noul an de proiect Erasmus + “Club Europe” la LTNI Brăila activităţile vor avea ca scop informarea profesorilor despre utilitatea spaţiului e –Twinning pentru o şcoală cu adevărat europeană, necesitatea creării de noi proiecte şi profesorii membri in proiect vor deveni membri în perioada imediat următoare a spaţiului e –Twinning live şi a paginii proiectului şcolii noastre pe e-Twinning care se numeşte: Café Europe- Let’s talk together about Europe! Profesorii au primit Ghidul de utilizare a portalului e-Twinning şi a instrumentelor TIC asociate pentru a putea înscrie şcoala pe platformă şi a căuta parteneri în viitoarele proiecte.
De asemenea, au fost prezentate avantajele şi dezavantajele unui proiect Erasmus KA 2, mai ales când acestea sunt centrate pe activităţi non-formale, rolul şcolii dar şi al comunităţii locale în crearea şi funcţionarea, rolul şi obiectivele unui Club european. Toţi profesorii au primit mape de lucru ce cuprind:
- fişe de prezentare ale site-ului oficial al Uniunii europene ce oferă resurse pentru profesori şi unde se pot găsi informatii utile despre istorie, cetăţenie, valori, etc., adaptate la diferite grupe de varstă de elevi.
- informaţii practice despre accesarea Portalului european pentru Tineret care oferă date precise despre problemele europene şi locale. Informaţiile sunt grupate în 8 categorii principale: educaţia şi formarea, creativitatea şi cultura, sănătatea etc. Portalul acoperă 34 de ţări şi oferă informaţii în 28 de limbi despre bursele de studiu pentru elevi şi studenţi, voluntariat şi piaţa muncii. A se vedea http://europa.eu/youth/eu_en.
- descrierea manualelor tematice T-Kits: http://pjp-eu.coe.int/en/web/youth-partenership/home, care deţine o colecţie de publicaţii utile care acoperă subiecte precum învăţarea interculturală, incluziunea socială, managementul financiar şi organizaţional. T-Kit-urile sunt pregătite în limbile engleză şi franceză.
WORKSHOP-URI ERASMUS + CLUB EUROPE 2017-2018
- 4 MAI 2018 - în Amfiteatrul Liceului Teoretic "Nicolae Iorga" Brăila, s-a desfăşurat un workshop în care s-au diseminat cele două proiecte Erasmus + coordonate de şcoala noastră. El a fost organizat în cadrul Cercului pedagogic nr. 1 - Proiecte Educaționale, organizat în parteneriat de Inspectoratul Ṣcolar Judeţean şi Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”.
Activitățile din cadrul workshop-ului au fost susținute, în ordine, de profesor Simona Elena Doroftei şi prof. Luminița Grădinaru.
“Action!” a fost un proiect axat pe dialogul intercultural, care s-a sprijinit pe activități de învățare audio-video și pe crearea de scurt metraje și de reviste on- line. Elevii au fost încurajați rând pe rând să creeze cărți poștale virtuale, articole de presă și scurt metraje. De asemenea, au participat la festivaluri de cinema și ateliere audio-vizuale care le-au permis să-și dezvolte competențele. În cadrul workshop-ului a fost prezentat ca exemplu de bune practici.
Cel de al doilea proiect îşi propune să creeze la “Iorga”, după model francez, un Club European, un loc de întâlnire al ideilor inovatoare si al democraţiei europene, un spaţiu educativ non-formal în care profesorii şi elevii să realizeze activităţi dupa modelul Cluburile europene existente, competitii, seminarii, proiecte educationale, parteneriate. Proiectul va promova dialogul în cel puţin două limbi de circulaţie internaţională.
Au participat responsabilii de proiecte educaționale și consilierii educativi din toate unitățile de învățământ din municipiul Brăila, școli și licee. Moderator al cerculului pedagogic a fost doamna profesor Daniela Petre, Inspector Proiecte Educaţionale, I.S.J. Brăila şi găzduit de conducerea Liceului Teoretic "Nicolae Iorga", reprezentată prin profesor Elena Luminiţa Tudor şi profesor Laura Ion.